विद्युत रासायनिक सेल के महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर Important questions Answer of electro chemical cell - Gyan Darpan : Learning Portal

Post Top Ad

Thursday, 7 March 2019

विद्युत रासायनिक सेल के महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर Important questions Answer of electro chemical cell

1.तापीय युग्म का कार्य किस पर आधारित होता है?
उत्तर.सीबेक प्रभाव
2.लैड एसिड सैल के लिए इलेक्ट्रोलाइट को किस से तैयार किया जाता है?
उत्तर.सल्फ्यूरिक अम्ल को जल में घुलकर
3.स्थिर विभवान्तर पर किसी विद्युत परिपथ का प्रतिरोध आधा कर दिया जाए तो उत्पन्न ऊष्मा कितनी होगी ?
उत्तर.दोगुनी
4.किसी पदार्थ के Atomic Weight एवं Valency के अनुपात को क्या कहते हैं?
उत्तर.रासायनिक तुल्यांक
5.विद्युत अपघटन के अंदर विद्युत धारा प्रवाहित होती है?
उत्तर.धन और ऋण आयन द्वारा
6.जूल ऊष्मा कैसे होते हैं?
उत्तर.धारा के वर्ग के अनुक्रमानुपाती
7.प्राथमिक सैल में पैदा होने वाले स्थानीय क्रिया दोष को किससे दूर किया जा सकता है?
उत्तर.जस्ता इलेक्ट्रोड पर पारे की पर्त चढ़ाकर
8.धातु के पाॅजिटिव टर्मिनल पर क्या जुडा होता है?
उत्तर.एनोड
9.एक 144 Ah बैटरी, 8 एंपियर करंट लगभग कितने घंटो तक प्रदान कर सकती है?
उत्तर.18
10.विद्युत हीटर में किस तत्व का व्यवहार किया जाता है ?
उत्तर.नाइक्रोम
11.किस प्रक्रिया में गैसिंग संपन्न होती है ?
उत्तर.लैड एसिड सैल की चार्जिंग प्रक्रिया में
12.लैड एसिड सैल पुन: आवेशित किये जाने योग्य क्यों होता है?
उत्तर.क्योंकि इसकी रसायनिक प्रक्रिया उत्क्रमणीय होती है
13.यदि किसी लेड एसिड बैटरी को लंबे समय तक रखना हो तो क्या करना चाहिए ?
उत्तर.बैटरी का इलेक्ट्रोलाइट निकालकर, बैटरी को सुखाकर,शुष्क,ठंडे व स्वच्छ स्थान में सुरक्षित रख देना चाहिए
14.चार्जिंग के समान लैड एसिड सैल विद्युत ऊर्जा को किस में परिवर्तित करता है?
उत्तर.रासायनिक ऊर्जा में
15.ऐसे आवेश युक्त कण जिसपर पॉजिटिव चार्ज होता है वह कौन सा हैं?
उत्तर.कैटायन
16.धातु के निगेटिव टर्मिनल पर क्या जुडा होता है?
उत्तर.कैथोड
17.निकल आयरन कैसा सैल होता है?
उत्तर.तर सेकेंडरी सेल
18.वैद्युतिक अपघटन में कैथोड पर एकत्र होने वाले पदार्थ का द्रव्यमान कैसे होता है?
उत्तर.करंट के परिणाम और विद्युत रासायनिक तुल्यांक के गुणनफल के अनुक्रमानुपाती होता है
19.विद्युत का विशिष्ट ताप क्या कहलाता है?
उत्तर.टॉमसन प्रभाव
20.कार्बन जिंक सेल में विध्रुवक का क्या कार्य है?
उत्तर.उत्पन्न हुई हाइड्रोजन को जल में परिवर्तित करना
21.शोषित विद्युत ऊर्जा विभवांतर के वर्ग के होती है?
उत्तर.समानुपाती
22.लैड एसिड सैल की तुलना में निकेल आयरन सेल की दक्षता कम होती है इसका क्या कारण है?
उत्तर.इसका आंतरिक प्रतिरोध उच्च होता है
23.वोल्टेइक अथवा लैकलांशी सैल में पॉजिटिव इलेक्ट्रोड के चारों और हाइड्रोजन आयन का एकत्र होना क्या कहलाता है ?
उत्तर.ध्रुवाच्छादन
24.बैटरी की एंपियर क्षमता बढ़ाने के लिए सैल्स को किस में संयोजित किया जाता है?
उत्तर.समानांतर में
25.किसी स्टोरेज बैटरी की क्षमता लिए किस पर निर्भर करती है?
उत्तर.उसकी प्लेट्स के क्षेत्रफल पर
26.तापयुग्म एक साधन है यह किसको परिवर्तन करता है?
उत्तर.ऊष्मा ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में
27.जब लोड प्रतिरोध RL का मान सैलों के कुल आंतरिक प्रतिरोध Rt के तुल्य हो जाता है तो क्या होता है?
उत्तर.सर्किट करण्ट अधिकतम होता है
28.शुष्क सैल में कौन सा पदार्थ विध्रुवक का कार्य कौन करता है?
उत्तर.मैगनीज डाई ऑक्साइड
29.द्वितीय सैल का मुख्य लाभ क्या है?
उत्तर.इसे पुनः आवेशित किया जा सकता है
30.Electrolysis के समय निकले हुए आयन का भार उसमें गुजारी गई विद्युत की मात्रा के होता है?
उत्तर.अनुक्रमानुपाती





1.What is the function of the traditional combination?
North.Sebec effect

2. What is the electrolyte prepared for the lead acid salts?
Answer: Sulfuric Acid Fill in Water

3. If the resistance of an electric circuit is reduced to the horizon, then what is the heat generated?
Answer: Doubly

4. What is the proportion of the Atomic Weight and Valency of a substance?
Answer: Chemical equivalents

5. Is the electric current flowing inside the power decomposition?
Answer: By debt and debt ions

6. How are the heat heat?
Inequality

7. What can be done to remove the local action defect arising in the primary cell?
Answer: Paste of mercury on Zeta Electrode

8. What is connected to the positive terminal of the lamp?
Answer.node

9. A 144 Ah battery can provide approximately 8 hours of approximate hours?
Answer: 18

10. Which element is used in the electrical heater?
Answer: Nicoram

11. Which process does gasing happen?
Answer: In the charging process of blood acid salts

12. Why is the acid acid salable again to be charged?
Answer: Because its chemical process is reversible

13. What should be done if you have to keep a lead acid battery for a long time?
Answer: By removing the electrolyte of the battery, the battery should be dry, dry, cold and clean in a clean place.

14. Like the charging, the lid acid cell converts electrical energy into?
Answer: In chemical energy

15. What is the charged particle on which the positive charge is?
Answer: Kaitlyn

16. What is connected to the negative terminal of the metal?
Answer: Cathode

17. What does the iron iron do?
Answer: Secondary cell

18. How is the mass of matter collected on the cathode in electrolyte decomposition?
Answer: The results of the results and the ratio of the product of the electrical chemical equilibrium is sequential

19. What is the specific heat of electricity?
Answer: Thomson Effect

20. What is the function of deprivation in Carbon Zinc cell?
Answer: Converting hydrogen generated into water

21. Is the energy of the energy absorbed in energy absorbed?
Answer: Equitable

22. What is the reason for the efficiency of nickel iron cell compared to acid acid salts?
Answer: Its internal resistance is high

23. What is the gathering of hydrogen ions all around positive electrodes in Voltike or Lacalanshi cell?
Answer: Pseudomonas

24. What is the combination of cells to increase battery's ampere capacity?
North parallel

25. What is the capacity of a storage battery to depend on?
Answer: On the area of ​​its plates

26. Tapapayagam is a means to whom it changes?
Answer: Energy energy in electrical energy

27.What happens when the load resistance RL is equal to the total internal resistance Rt of the cells?
Answer: Circuit tax is maximum

28. Who makes the substance of the dissect in the sun saline?
Answer: Manganese dioxide

29. What is the main advantage of second cell?
Answer: It can be redacted again

30. The weight of the ion emitted at the time of electrolysis is the amount of electricity passed in it?
Answer asynchronous

No comments:

Post a Comment


Post Top Ad